My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
Wat bacteriën en virussen zijn voor de geneeskunde is trauma voor de psychologie Colin Ross, Ph.D

Negatieve levenservaringen als basis van pathologie

Mensen die naar een psycholoog of psychotherapeut gaan, doen dat omdat ze een probleem ervaren. Ze komen op raadpleging omdat ze het moeilijk hebben met een bepaald aanhoudend negatief gevoel, of een gedrag van zichzelf of van iemand anders of omdat ze vastzitten in hun denken.

Wanneer de psycholoog aan de patiënt vraagt: "wat wil je met de therapie bereiken?" is het antwoord steevast een verandering in het probleem of -in psychologische termen- het symptoom.

Dat is een terechte wens, maar tegelijk ook een valkuil, want vele mensen beseffen niet dat een symptoom betekent dat het een symptoom is van iets anders en dat aan dat "iets anders" moet worden gewerkt om het symptoom te kunnen veranderen.

Als we bij de dokter gaan kunnen we gemakkelijk erkennen dat het niet volstaat om een zalfje te smeren op de vinger die ontstoken is omdat daar een splinter in steekt. Een zalfje of het klevertje zal niet volstaan, het zal misschien wel de wonde wegsteken maar wat eigenlijk moet gebeuren is dat de splinter verwijderd wordt.

Hetzelfde geldt voor psychische symptomen. Die kunnen vergeleken worden met de roodheid en de pijn van de wonde. Natuurlijk willen we dat het symptoom verdwijnt, maar dat kunnen we enkel door aan de onderliggend oorzaken te werken.

My Image



We zouden kunnen zeggen dat een probleem (ontsteking) zich toont via een symptoom of symptomen (roodheid, pijn), maar gevoed wordt door een onderliggende oorzaak (splinter).

In het kader van therapie kunnen we als voorbeeld geven:

Probleem: angst om met de auto te rijden
Symptoom: hyperventilatie, beven
Oorzaak: auto-ongeluk 5 maanden terug

Zoals het citaat onderaan de foto aangeeft, gaan ook de therapeuten van het Traumacentrum Léonce Roels ervan uit dat onverwerkte trauma's en onverwerkte negatieve levenservaringen de oorzaak zijn van de meeste psychologische problemen en symptomen.

De therapeuten binnen ons centrum beschikken over de know how en de ervaring om samen met de patiënt de oorzaak van het probleem en de symptomen in kaart te brengen en vervolgens deze onderliggende traumatische en negatieve levenservaringen te helpen verwerken.

Heel lang heeft men in de psychologie enkel gepraat en "gezalfd", maar de vooruitgang staat niet stil en ook op ons werkdomein heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat psychotherapeutische methodes zoals EMDR (zie menu) op een effectieve en efficiënte wijze traumatische ervaringen helpen verwerken.

Wat mensen moeten doen om gelukkig te zijn en opnieuw zichzelf te kunnen worden is zich bevrijden van de last van het verleden, dat nog altijd aan de touwtjes trekt.

In traumatherapie gaan we de traumatische ervaringen stuk voor stuk verwerken tot wanneer de patiënt in staat is zijn of haar eigen leven te bepalen en richting te geven.

En we volgen daarbij het ritme van de patiënt.

My Image

Léonce Roelstraat 7 , 9620 Zottegem ……… info@centrumpsychotrauma.be ……… 0468 / 41 65 47