Frank Houben: Klinisch Psycholoog


Frank Houben

Wie ben ik ?

Mijn naam is Frank Houben. Ik heb een MA in de culturele antropologie en een Msc in de Klinische- en gezondheidspsychologie. Sinds meer dan 10 jaar werk ik met EMDR. Ik heb ervaring met cognitieve gedragstherapie, schematherapie, rollenspel, exposure behandeling in vivo voor de behandeling van fobieën zoals rijangst, spinnenfobie en mindfulness.

Ik heb stage gelopen in het psychiatrisch ziekenhuis Centrum’45, waar mensen met oorlogstrauma worden behandeld. Daarna heb ik gewerkt in een kliniek voor de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsproblematiek, vervolgens in een CGG op de trauma afdeling, met mensen met een migratieachtergrond en vluchtelingen. Vanaf 2014 werk ik als zelfstandig klinisch psycholoog. 

Credentials

Lid vvkp, visum en lid psychologencommissie

Mijn kijk op therapie

Ik kan je helpen bij het plaatsen van heftige levensgebeurtenissen. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die eenmalig hebben plaatsgevonden, herhaalde gebeurtenissen of patronen in de opvoeding. Meer toegespitst kan ik helpen bij zingevingsvragen, depressie, ervaringen met geestelijk, fysiek en seksueel misbruik, vastzittende patronen uit de opvoeding, verstoorde rouwverwerking, lgbtqia+-identiteitsproblematiek, oorlogstrauma, een migratieachtergrond, relatieproblemen, angsten, fobieën zoals bijvoorbeeld een spinnenfobie, burn out. Ook mensen met autisme of een licht verstandelijke beperking zijn goed geholpen met EMDR.

Ik werk graag met EMDR omdat het toegang geeft tot jouw eigen vermogen om gebeurtenissen een plaats te geven. Het lichaam is hierin een belangrijk instrument. Je lichaam heeft de gebeurtenissen aan den lijve meegemaakt, was er getuige van. In tegenstelling tot ons brein, dat oneindig veel cognities produceert en verschillende perspectieven kan innemen, is ons lichaam eenduidig in zijn ervaring. EMDR is een ervaringsgerichte therapie. Op de website van EMDR Belgium lees je meer over de techniek. Ik gebruik regelmatig mindfulness technieken in mijn behandeling. Mindfulness is een goede manier om jezelf, je gedachten en je lichaam tot rust te brengen. 

Als cultureel antropoloog heb ik een brede kijk op de belevingswereld van mensen ontwikkeld. Ik vind niet snel iets gek. Het gaat om jou, jouw beleving staat centraal. Mijn oordeel is hierin niet van groot belang. Ik ervaar EMDR als een self-empowering methode. Als mens verwerken we informatie, en dus ook heftige gebeurtenissen, allemaal op onze eigen unieke manier. Het gaandeweg erop leren vertrouwen dat dit interne proces ook werkt bij het verwerken van heftige gebeurtenissen, geeft zelfvertrouwen. De rol van de therapeut is eerder die van procesbegeleider, in mindere mate die van expert. Jij bent expert over hetgeen je hebt meegemaakt, ik zorg ervoor dat jij in de juiste modus verkeert om deze gebeurtenis op jouw manier te verwerken. EMDR is een hands-on methode, waarbij we in de meeste gevallen snel aan de slag kunnen gaan.

Doelgroep

Volwassenen
Vluchtelingen

Agenda

Ma: 8u30 - 20u15
Di: 8u30 - 20u15

Contacteer Frank

Aangezien telefonische oproepen in principe niet worden beantwoord tijdens consulten, is het handiger het contactformulier hieronder in te vullen en te verzenden om met mij in contact te komen. U kan ook altijd het Traumacentrum rechtstreeks bereiken via het algemeen nummer 0468/416547

We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

let erop dat u geen spaties gebruikt
Dank u ! Het contactformulier werd verstuurd, u ontvangt een bevestiging op uw mailadres. Mocht u geen bevestiging ontvangen, dan is er waarschijnlijk een foutje geslopen in uw mailadres en kunnen wij u niet contacteren. Gelieve in dat geval het contactformulier opnieuw te willen invullen.×
Oeps! Er is iets verkeerd gelopen... Het contactformulier werd niet verstuurd×

Léonce Roelstraat 7 , 9620 Zottegem ……… info@centrumpsychotrauma.be ……… 0468 / 41 65 47